eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

PracaGrupypl.praca.dyskusjedostep do zawodu adwokataRe: dostep do zawodu adwokata
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
    pl!news.tpi.pl!not-for-mail
    From: No Name <v...@w...pl>
    Newsgroups: pl.praca.dyskusje
    Subject: Re: dostep do zawodu adwokata
    Date: Fri, 17 May 2002 12:48:23 +0200
    Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
    Lines: 42
    Message-ID: <3...@w...pl>
    References: <6...@n...onet.pl> <abstha$n15$1@wulkan.npnet.org>
    <3...@w...pl> <abt2gc$pvi$1@sunsite.icm.edu.pl>
    <3...@w...pl> <abvv36$3c9$1@sunsite.icm.edu.pl>
    <3...@w...pl> <ac2krf$3kk$1@sunsite.icm.edu.pl>
    NNTP-Posting-Host: wh0a112a127.osowa.gda.osk.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.tpi.pl 1021632561 19238 212.244.103.136 (17 May 2002 10:49:21 GMT)
    X-Complaints-To: u...@t...pl
    NNTP-Posting-Date: Fri, 17 May 2002 10:49:21 +0000 (UTC)
    X-Accept-Language: pl, en-us, en
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.0rc1) Gecko/20020417
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.praca.dyskusje:49078
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik Krzysztof Stachlewski napisał:
    (...)
    >>Twoja rodzina dzieli się z Toba opinią i doświadczeniem. Gdyby natomiast
    >>otworzyła gabinet, powiesiła na nim kartkę :"Specjalista od..." i brała
    >>pieniądze za "leczenie", to działałaby wbrew prawu.



    > A jeśli będzie to robiła bezpłatnie?

    Proszę bardzo. Rynek zweryfikuje.

    (...)
    >
    > Jednakże ja uważam, że za nieposiadanie takich certyfikatów
    > i uprawianie danego zawodu, nie powinny grozić żadne prawne
    > konsekwencje.

    Problemem nie są prawne konsekwencje lecz dostęp do koryta, który jest
    limitowany w przypadku braku odpowiednich namaszczeń.



    >>Kontrowersyne jest jedynie, czy kucharz powinien być certyfikowany.
    >>Jedyna okoliczność, na którą należy certyfikować kucharza, to egzmin z
    >>przyrządzania pewnej japońskiej ryby, która sporządzona niewłaściwie
    >>powoduje zgon konsumenta. Z drugiej strony, gdy taką rybę przyrządza
    >>ludek, który nie ma o niej pojęcia, to przy jedzeniu jest więcj emocji.


    > Taką kontrowersję powinien rozwiązać rynek,
    > a nie prawny przymus posiadania certyfikatu przez kucharzy.

    Rynek już ją rozwiązał - kucharz bez certyfikatu nie jest zatrudniany.
    Że co? Ze może sam mieć restaurację? Pewnie, że może, tylko wtedy, jak
    ktoś wykorkuje, to będzie miał sprawę za nieumyślne spowodowanie
    śmierci. Ale to też da się załatwić rynkowo, np. łapówką.

    Dogbert



Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1