eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

PracaGrupypl.praca.dyskusjebrak fachowych pracownikow › Re: brak fachowych pracownikow
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
    From: Zbyszek Tuźnik <d...@b...pl>
    Newsgroups: pl.praca.dyskusje
    Subject: Re: brak fachowych pracownikow
    Date: Wed, 20 Jul 2005 17:09:48 +0200
    Organization: http://news.icm.edu.pl/
    Lines: 43
    Message-ID: <dblpgu$j5m$1@achot.icm.edu.pl>
    References: <darfjp$82s$1@atlantis.news.tpi.pl>
    <3...@n...onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: systemy193.toya.net.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: achot.icm.edu.pl 1121872222 19638 217.113.225.193 (20 Jul 2005 15:10:22 GMT)
    X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
    NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Jul 2005 15:10:22 +0000 (UTC)
    In-Reply-To: <3...@n...onet.pl>
    X-Accept-Language: pl, en-us, en
    User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.2 (Windows/20050317)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.praca.dyskusje:155495
    [ ukryj nagłówki ]

    Tomek napisał(a):

    > Niemodna zawodówka. Do technikum gastronomicznego było 8 na jedno miejsce.

    Serio są/mają być w TG w Łodzi 15 osobowe klasy?
    Hint:
    Liczba kandydatów którzy określili TG jako primary target :) na
    podstawie <http://miasta.gazeta.pl/lodz/1,35141,2683693.html>
    *486*
    Liczba klas TG za <http://www.gastronomik.neostrada.pl/rekrut.html>
    *4*
    Kandydatów na miejsce (wg ciebie) 8

    (486/8)/4 = 15,19

    Do
    > najlepszego w Łodzi liceum chyba 4. Tomek
    >

    Masz na myśli I LO im. Kopernika?
    Kandydatów wybierających tę szkołę jako "pierwszą" 301 - źródło jw (GW)
    Miejsc 5*28 = 140 <http://www.ids.uni.lodz.pl/ILO/indexa.html>
    301/140 = 2,15

    Tyle jeśli chodzi o statystykę, a teraz co do interpretacji i mody...
    Kandydaci do TG raczej nie mieliby szans - ani na przyjęcie, ani - tym
    bardziej - na utrzymanie się, w Koperniku, nie sądzisz?
    Czyli przeciwstawienie TG vs ILO jest w ogółe od czapy, bo kandydaci do
    TG nie mogliby być "modni" nawet gdyby chcieli - z różnych przyczyn,
    częściowo z powodu niespełniania wymagań intelektualnych, częściowo z
    parcia rodziców na szybkie usamodzielnienie się potomstwa - z powodów
    finansowych. Tymczasem kandydaci do LO mogliby bez większych jak sądzę
    problemów (no może pomijając ziomalsko-dresiarską subkulturę w szkole)
    gastronomik ukończyć - gdyby tylko mieli taką zachciankę, ale nie mają.
    Tyle o tym co jest modne w obecnych czasach - modne, a nie wynikające z
    prozy życia i braku zdolności - na początku lat 90 w LO uczyło się ZTCP
    ok 20% wszystkich uczniów szkół średnich obecnie 40% dostrzegasz cenną
    różnicę?
    Inną rzeczą jest oczywiście jakość owych uczniów. :/

    pozdrawiam

    Zbyszek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1