Szef kuchni
![Szef kuchni [© WavebreakmediaMicro - Fotolia.com] Szef kuchni](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/szef-kuchni/Szef-kuchni-197554-200x133crop.jpg)
Szef kuchni - zakres obowiązków i opis stanowiska © WavebreakmediaMicro - Fotolia.com
Szef kuchni (zwany także kuchmistrzem), to osoba, której głównym zadaniem jest organizacja i nadzorowanie pracy podległego mu personelu – tj. kucharzy i pomocników kucharzy. To właśnie szef kuchni ponosi odpowiedzialność za jakość oraz ilość wyprodukowanych potraw w miejscu, w którym pracuje, np. zakładzie gastronomicznym lub restauracji. Szef kuchni planuje codzienną produkcję kulinarną i ustala jej asortyment. Do jego obowiązków należy sporządzanie zapotrzebowania na surowce, ich właściwe przechowywanie i magazynowanie.
Szef nadzoruje przebieg procesów technologicznych w kuchni, poddaje ocenie jakość surowców, półproduktów i wyrobów gotowych. Prowadzi instruktaż techniczno-technologiczny w zakresie metod i technik kulinarnych. Samodzielnie wykonuje potrawy, szczególnie te wymagające wysokich umiejętności kulinarnych. Ważną czynnością w pracy szefa kuchni jest opracowywanie nowych, własnych receptur na potrawy oraz przygotowanie personelu do ich wykorzystania w praktyce.Czym się zajmuje szef kuchni (Zakres obowiązków):
- planowanie i organizowanie pracy podległego personelu
- ocena jakości i ilości surowców, półproduktów i gotowych potraw.
- wprowadzanie i sporządzanie nowych potraw według własnych receptur i przepisów
- wyrób szerokiego asortymentu potraw wymagających wysokich umiejętności sztuki kulinarnej
Wymagania
Szefem kuchni zostaje najczęściej kucharz z dużym doświadczeniem i wysokimi umiejętnościami zawodowymi. Podstawową rolę w zawodzie szefa kuchni odgrywa wykształcenie gastronomiczne. Choć należy zwrócić uwagę, że ukończenie nawet elitarnego Instytut Paul'a Bocuse'a w Lyonie nie gwarantuje osiągnięcia wyżyn w tej dziedzinie.
Duże znaczenie ma wysoka wrażliwość zmysłu smaku i zapachu, oraz wiedza z różnych dziedzin nauki, takich jak fizyka i chemia. Istotna jest również znajomość nowych trendów w gastronomii oraz gotowość do ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji i umiejętności. Współczesna gastronomia wymaga od szefów kuchni znajomości zasad systemów zapewniających właściwą jakość zdrowotną wyprodukowanych potraw.
Zarobki
Prestiż, jakim cieszą się obecnie najlepsi szefowie kuchni, pozwala im zarobić nawet do kilkunastu tysięcy złotych miesięcznie. Przeciętne zarobki szefa kuchni wahają się jednak od 2000 zł do 6000 zł brutto.
Więcej na ten temat:
szef kuchni
Dostępne oferty pracy:
- 2025-02-17 Kucharz Szef Kuchni Irlandia EastGate Recruitment , Irlandia, Dublin
- 2025-02-17 Szef kuchni Klient portalu Praca.pl , Kutno, Łęczyca, Turek
- 2025-02-16 SZEF KUCHNI Centralna Baza Ofert Pracy , Ameryka
- Więcej ofert na: Praca szef kuchni
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)