Ile zarabia kucharz?
2013-10-29 23:38
Kucharz © WavebreakmediaMicro - Fotolia.com
Przeczytaj także: Ile zarabia adwokat?
Niestety kilkadziesiąt lat realnego socjalizmu skutecznie zmieniło, by nie powiedzieć że zniszczyło, zarówno polskie tradycje kulinarne, jak i praktycznie wyeliminowało obce kuchnie z przestrzeni publicznej. Siermiężna kuchnia PRL-u, kuchnia ciągłych niedoborów, kuchnia produktów marnej jakości i namiastek, towarzyszyła kilku powojennym pokoleniom Polaków, skutecznie wypierając z domów, barów i restauracji wspomnienia po tradycyjnej polskiej kuchni. Dodatkowo, w okresie przemian po upadku komunizmu, zachłysnęliśmy się fast foodem, czyli pożywieniem znacznie gorszym od tego, jakie serwowały choćby bary mleczne.Z tym stanem rzeczy muszą się obecnie mierzyć się kucharze - z brakiem wyrobienia kulinarnego Polaków, z brakiem regionalnych tradycji i - niestety - z wymaganiami rynku, czyli koniecznością utrzymania niskich cen i ograniczenia strat w kuchni.
Spadkiem po czasach PRL jest niestety podejście do kuchni z perspektywy stołówki i zakładu żywienia zbiorowego, a nie szlachetnej sztuki tworzenia i komponowania potraw. Niestety w wielu lokalach kucharz nadal jest bardziej odtwórcą popularnych dań czy nadzorcą tworzenia dań z mrożonek, a nie mistrzem patelni. W przeciwieństwie do wielu krajów znanych z bardzo dobrej kuchni (takich jak Francja czy Włochy), w Polsce nawet dobrzy kucharze nie są wynagradzani tak, jak na to zasługują. Tym bardziej że dochodzenie do wysokich kwalifikacji w tym zawodzie jest bardzo kosztowne. Nawet kilkutygodniowe kursy w renomowanych europejskich szkołach, pod nadzorem szefów kuchni z gwiazdkami Michelin, to wydatek wielu tysięcy euro.
Zarobki kucharzy w większości nie są więc wysokie. W lokalach sezonowych, w miejscowościach atrakcyjnych turystycznie, kucharze często pracują na umowy cywilnoprawne (umowy zlecenia), bądź nawet na czarno, za pensje oscylujące wokół minimalnej, bądź niewiele od niej wyższe. W lokalach takich rola kucharza sprowadza się i tak najczęściej do odgrzewania gotowych potraw. W granicach pensji minimalnej, lub nieco więcej (ok. 2 tys. zł) zarabiają również kucharze zatrudnieni w popularnych barach czy stołówkach.
Lepiej zarabiają kucharze pracujący w dobrych restauracjach w większych miastach. W takich przypadkach pracują już dość często na umowie o pracę, z pensją na poziomie 2,5 - 4 tys. złotych. W dużych renomowanych restauracjach kucharz może zarobić ok. 5 - 6 tys. złotych miesięcznie. Zarobki szefów kuchni, szczególnie tych utytułowanych (wygrywających na przykład konkursy czy będących absolwentami znanych szkół kucharskich) i pracujących w renomowanych restauracjach czy hotelach są oczywiście wyższe i wynoszą nawet kilkanaście tysięcy złotych miesięcznie
oprac. : Grzegorz Gacki / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)