Kto szuka:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych we Wrocławiu
Stanowisko:
Inspektor
Numer referencyjny:
139102
Lokalizacja:
Wrocław
dolnośląskie
Opis stanowiska podany przez pracodawcę:
Warunki pracy
Warunki dotyczące charakteru pracy na stanowisku i sposobu wykonywania zadań:
• praca zarówno w siedzibie Urzędu jak i w terenie
• praca w szczególnie trudnych warunkach środowiskowych
• krajowe lub zagraniczne wyjazdy służbowe
• zagrożenie korupcją
• stres związany z kontrolą przeprowadzaną u przedsiębiorcy
Miejsce i otoczenie organizacyjno – techniczne stanowiska pracy:
• stanowisko pracy zorganizowane w pomieszczeniu biurowym oraz w terenie
• narzędzia i materiały pracy: komputer, urządzenia biurowe
• występowanie uciążliwych warunków pracy: sztuczne oświetlenie, praca przy monitorze powyżej 4 godzin, prowadzenie czynności kontrolnych w komorach chłodniczych, praca na wysokości
• budynek nie dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych fizycznie: brak windy
Zakres zadań
- kontroluje artykuły rolno-spożywcze w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę oraz warunki składowania i transportu
- kontroluje jakość handlową artykułów rolno-spożywczych przywożonych spoza państw członkowskich Unii Europejskiej oraz spoza państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA)
- kontroluje prawidłowość wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- ocenia jakość handlową artykułów rolno-spożywczych na wniosek przedsiębiorcy oraz wydaje Świadectwa Jakości Handlowej
- kontroluje żywność sprzedawaną w ramach rolniczego handlu detalicznego w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 9b ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- sporządza protokoły i inną dokumentację z przeprowadzonych kontroli artykułów rolno-spożywczych zgodnie z obowiązującymi przepisami i wytycznymi
- przygotowuje projekty dokumentów w prowadzonym postępowaniu administracyjnym przez Wojewódzkiego Inspektora
Wymagania stawiane pracownikowi:
Wymagania niezbędne
wykształcenie: średniedoświadczenie zawodowe/staż pracy: doświadczenia zawodowego
- Orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych
- Czynne prawo jazdy kat. B
- w służbie cywilnej nie może być zatrudniona osoba, która w okresie od dnia 22 lipca 1944 r. do dnia 31 lipca 1990 r. pracowała lub pełniła służbę w organach bezpieczeństwa państwa lub była współpracownikiem tych organów w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944–1990 oraz treści tych dokumentów - nie dotyczy kandydatek/kandydatów urodzonych 1 sierpnia 1972 r. lub później.
- Znajomość:
- - Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
- - Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych,
- - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/W i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004,
- - Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) NR 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw
- Posiadanie obywatelstwa polskiego
- Korzystanie z pełni praw publicznych
- Nieskazanie prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe
Wymagania dodatkowe
Kontakt do pracodawcy:
Kliknij tutaj, aby skontaktować się z pracodawcą lub wysłać swoje CV »