-
Data: 2003-03-17 23:16:34
Temat: Re: napiwki w gastronomi
Od: "BodekG" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]
Użytkownik "Roman Kubik" <r...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:b5581p$9sp$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> > czy wlasciciel restauracji ma prawo zadac czesci
> > napiwkow od kelnerek i z tych pieniazkow tworzyc
> (...)
>
> a czy te napiwki sa rejestrowane? opodatkowane?
> bo jesli to gotoweczka, ktora wytwarza sie miedzy klientem a kelnerem,
> to jej po prostu NIE MA ;-) - zawsze mozesz powiedziec, ze nie dostalas
> zadnego napiwku.
>
> Jesli to napiwki rejstrowane, opodatkowane itd. to znaczy,
> ze realnie do wziecia jest z polowa ich kwoty, bo ZUSy, podatki itd.
> Watpie, zeby tak bylo ;)
>
> Jesli jakkolwiek napiwki sa, to dzielic sie nimi czy nie?
> Sa dwie strony medalu:
> - klinet napiwkiem wyraza swoje zadowolenie z obslugi i pieniadze
> te przeznacza dla _konkretnej_ osoby.
> - na sukces kelnera pracuje cala kuchnia, bo zeby kelner byl nie wiem
> jak milutki, to jesli do jedzenia poda jakies swinstwo, to raczej
> napiwku nie dostanie.
>
> Reasumujac mysle, ze do problemu (jak do kazdego problemu) nalezy podejsc
> spokojnie. Przedyskutowac go najpierw w gronie kelnerow i jako grupa
> poruszyc temat wobec szefa. Mozna np. przeznaczyc do podzialu
> napiwki do 10% a wszystko ponad 10% niech zgarnia ten, co je dostal?
> mozna umowic sie, ze napiwki sa wasze i wara komukolwiek od nich, ale
> za to zmniejsza sie Wam pensje o 100 PLN a zwieksza kuchni...
> Ostatecznei kazdy ma cos do powiedzenia o sobie superanckiego:
> kucharz: ja robie te pysznosci, a kelner je _tylko_ nosi i sie wyszczerza,
> nie obiera kartofli, nie zmywa i nie odpowiada przed szefem, jak przesoli
> zupe i trzeba wylac...
> kelner: to od mojego usmiechu, szybkosci obslugi, uwagi, zalezy
> jak bardzo zadowolony bedzie gosc. Kucharz _tylko_ pitrasi,
> a nie musi sie uzerac z upierdliwymi klientami...
> kazdy ma swoje racye...
>
> pozdrawiam
>
> romekk
>
Napiwki są dla kelnera i tylko on może zadecydować czy chce się podzielić np
z kucharzem garkotłukiem a szef co się wpieprza w tą sprawę to ham i wielka
świnia . Wiem coś na temat kelner (ciężka robota i wcale nie taka miła jak
się by wydawało) nie daj się!!!!!!!!!!!!!!!
Następne wpisy z tego wątku
- 18.03.03 08:30 Rafal
- 18.03.03 12:08 Anna
- 18.03.03 16:46 leszek
- 19.03.03 07:36 RzP
- 19.03.03 09:12 *madzik*
- 23.03.03 18:29 Konrad Chechłacz
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pedalskie ogłoszenia na rządowej s. WWW oferty.praca.gov.pl:443
- Nauka i Praca Programisty C++ w III Rzeczy (pospolitej)
- Ile powinien trwać tydzień pracy?
- Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
- is it live this group at news.icm.edu.pl
- praca 12/24
- 5 minut przerwy przy komputerze
- raczej już nigdy nie będę pracował w Polsce
- Stanowiska sztucznie tworzone
- Re: SOLUTIONS MANUAL: Optical Properties of Solids 2nd Ed by Mark Fox
- zapłata
- Re: Cwana cwaniurka czyli niemieccy oszuści.
- Re: Cwana cwaniurka czyli niemieccy oszuści.
- Jawność zarobków wszystkich
- rozmówki przy wódeczce...
Najnowsze wątki
- 2025-02-07 Gdańsk => iOS Developer (Swift experience) <=
- 2025-02-07 Warszawa => Starszy Programista C <=
- 2025-02-07 Gliwice => Business Development Manager - Network and Network Security
- 2025-02-07 Warszawa => System Architect (Java background) <=
- 2025-02-07 Warszawa => System Architect (background deweloperski w Java) <=
- 2025-02-07 Warszawa => Solution Architect (Java background) <=
- 2025-02-07 Gliwice => Ekspert IT (obszar systemów sieciowych) <=
- 2025-02-07 Lublin => Programista Delphi <=
- 2025-02-07 Warszawa => Architekt rozwiązań (doświadczenie w obszarze Java, AWS
- 2025-02-07 Dęblin => Node.js / Fullstack Developer <=
- 2025-02-07 Bieruń => Spedytor Międzynarodowy (handel ładunkami/prowadzenie flo
- 2025-02-07 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2025-02-07 Warszawa => Presales / Inżynier Wsparcia Technicznego IT <=
- 2025-02-07 Katowice => Regionalny Kierownik Sprzedaży (OZE) <=
- 2025-02-07 Gdańsk => Specjalista ds. Sprzedaży <=