-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl
!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Flyer <f...@p...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.praca.dyskusje
Subject: Re: Wiem, że to NTG - PRACA U PODSTAW!
Date: Fri, 08 Aug 2003 14:33:28 +0200
Organization: zzz
Lines: 28
Message-ID: <bh05be$4o8$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bgpjfl$f01$1@atlantis.news.tpi.pl> <bgqn8i$e3n$1@absinth.dialog.net.pl>
<bgrqhr$pfi$1@nemesis.news.tpi.pl>
<JzeYa.132490$2j1.1761468@news.chello.at>
<bgudri$ogv$1@atlantis.news.tpi.pl>
<dgBYa.148362$2j1.1988621@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: pz10.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1060346033 4872 217.99.9.10 (8 Aug 2003 12:33:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 8 Aug 2003 12:33:53 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/2.9
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.praca.dyskusje:90987
[ ukryj nagłówki ]Makaron von Knedelek napisał:
> Ok ..jęczmień.,żyto i chmiel w zasięgu ręki... ale mogę mieć problemy
> z drożdzami browarniczymi... naprawde taki ważny jest gatunek?
Tak, ale drożdże do od 4 do 7 zł za szaszetkę i nie trzeba walić
wszystkiego na jeden raz [to co zostanie ładnie zamknąć i do lodówki] -
chociaż ciekawe jakie efekt dają drożdże winne dla mocnych gatunków wina
[chyba 18% :))))))))] - ale też specjalne.
Jak będziesz chciał to Ci podeślę na priv przepisy z książki wydanej w
1952 roku, więc juz nie podpadającej pod prawa atorskie, tylko muszę ją
jeszcze "wygładzić" po OCeRowaniu. ;)
Jęczmień browarniany [podobno jakiś gatunek], po kiełkowaniu i
słodowaniu [czyli wykorzystaniu enzymów powstałych przy kiełkowaniu do
zamiany skrobi na cukry proste]. Inne zboża, na zasadzie hydrolizy
skrobi do cukrów prostych poprzez dłuuuuuugie gotowanie, ale próbować
słodować np. żyto, też można. Następną warkę planuję z udziałem płatków
owsianych zamiast cukru, to dam znać co wyszło. Teoretycznie jęczmień
nadaje jakiś smak, ale jego główną zaletą jest dostarczenie białka dla
drożdży i do piany, oraz cukru dla drożdży - w ten sposób rozumując
wystarczy podkładac odpowiednie składniki - ale tego jeszcze nie
próbowałem.
Jakby co, to wal na priv, bo chyba nie ma grupy o browarnictwie, a tu
nas za chwilę zjedzą. ;)
Flyer
Następne wpisy z tego wątku
- 08.08.03 17:27 gromax
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pedalskie ogłoszenia na rządowej s. WWW oferty.praca.gov.pl:443
- Nauka i Praca Programisty C++ w III Rzeczy (pospolitej)
- Ile powinien trwać tydzień pracy?
- Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
- is it live this group at news.icm.edu.pl
- praca 12/24
- 5 minut przerwy przy komputerze
- raczej już nigdy nie będę pracował w Polsce
- Stanowiska sztucznie tworzone
- Re: SOLUTIONS MANUAL: Optical Properties of Solids 2nd Ed by Mark Fox
- zapłata
- Re: Cwana cwaniurka czyli niemieccy oszuści.
- Re: Cwana cwaniurka czyli niemieccy oszuści.
- Jawność zarobków wszystkich
- rozmówki przy wódeczce...
Najnowsze wątki
- 2025-01-20 Gdańsk => Programista Full Stack .Net <=
- 2025-01-20 Gliwice => Business Development Manager - Dział Sieci i Bezpieczeńst
- 2025-01-20 Warszawa => Full Stack .Net Engineer <=
- 2025-01-20 Lublin => Programista Delphi <=
- 2025-01-20 Warszawa => Architekt rozwiązań (doświadczenie w obszarze Java, AWS
- 2025-01-20 Mińsk Mazowiecki => Area Sales Manager OZE <=
- 2025-01-20 Bieruń => Spedytor Międzynarodowy (handel ładunkami/prowadzenie flo
- 2025-01-18 Zielonka => Specjalista ds. public relations <=
- 2025-01-18 Warszawa => Frontend Developer (JS, React) <=
- 2025-01-18 Warszawa => Software .Net Developer <=
- 2025-01-18 Warszawa => Developer .NET (mid) <=
- 2025-01-18 Katowice => Administrator IT - Systemy Operacyjne i Wirtualizacja <=
- 2025-01-17 Warszawa => Inżynier oprogramowania .Net <=
- 2025-01-17 Gliwice => Business Development Manager - Dział Sieci i Bezpieczeńst
- 2025-01-17 Warszawa => System Architect (Java background) <=