-
Data: 2003-08-07 20:46:16
Temat: Re: Wiem, że to NTG - PRACA U PODSTAW!
Od: Flyer <f...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Makaron von Knedelek napisał:
> eyyyyyyy prosze przepis ;) To może mi pomóc w życiu...
> W końcu "Przyszły takie czasy ,że trzeba spożywać" :)
To bardziej potrzebujesz źródełka niż przepisu, bo conajmniej jeden
składnik trzeba kupić, czyli drożdże browarniane. Bez słodu jęczmiennego
i chmielu mozna już sie obyć - są piwa robione z żyta, owsa, kukurydzy,
miodu, jagód jałowca [choć tu trzeba uważać na nerki] itd. - nawet od
biedy można chyba zrobić piwo z rozcieńczonego mleka, cukru i chmielu,
lub innej goryczki [mleko daje tutaj białko, od którego zależy m.in.
piana] - ale tego jeszcze nie próbowałem zrobić - tak sobie wymysliłem.
Trzeba jeszcze przyzwyczaić sie do drożdży w piwie [w domowym, ale i w
niektórych sprzedawanych w sklepach, podczas fermentacji wtórnej gazują
butelkowane piwo CO2] i tego, że piwo nim dłużej dojrzewa [conajmniej 2
tygodnie] tym smaczniejsze i tym mniejszy posmak zajzajeru. Niestety
piwu domowemu dosyć trudno jest przeczekać okres dojrzewania -
potrzebujący nawet tzw. piwo zielone wtrąbi. :)
http://www.browamator.pl http://www.browamator.com.pl - jeden z tych
wiedzie do źródełka [który nie pamietam].
A z uwag użytecznych - do wyroby piwa potrzebujesz bulgotometr [licencia
poetica] czyli cukrometr, rurkę z plastiku, do dostania w normalnych
sklepach z tworzywami, lejek i jakis pojemnik - ja ostatnio pędziłem w
dużym koszu na brudną bieliznę [oczywiście umytym], a rozlewałem do 1 l
butelek po coli. Jak na razie pędzę na słodach puszkowanych, ale też
kombinuję - biorę po połowie puszki [resztę przelewam do słoika i
pasteryzuję i do lodówki], uzupełniając wodą z cukrem i wywarem z
chmielu [również część pasteryzuję i do lodówki, bo białko w roztworach
nie lubi słoneczka] - przeważnie zacier ma 14 blg [mniej nie ma sensu,
bo i C2H5OH będzie mniej ;)], czyli piwo po fermentacji zwala z nóg -
ostatnio zrobiłem 13 l zacieru, mimo że w instrukcji podają, że powinno
być 9 dla połowy puszki - a co tam, dodałem więcej cukru i chmielu.
Flyer
Następne wpisy z tego wątku
- 07.08.03 23:28 Makaron von Knedelek
- 08.08.03 12:33 Flyer
- 08.08.03 17:27 gromax
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pedalskie ogłoszenia na rządowej s. WWW oferty.praca.gov.pl:443
- Nauka i Praca Programisty C++ w III Rzeczy (pospolitej)
- Ile powinien trwać tydzień pracy?
- Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
- is it live this group at news.icm.edu.pl
- praca 12/24
- 5 minut przerwy przy komputerze
- raczej już nigdy nie będę pracował w Polsce
- Stanowiska sztucznie tworzone
- Re: SOLUTIONS MANUAL: Optical Properties of Solids 2nd Ed by Mark Fox
- zapłata
- Re: Cwana cwaniurka czyli niemieccy oszuści.
- Re: Cwana cwaniurka czyli niemieccy oszuści.
- Jawność zarobków wszystkich
- rozmówki przy wódeczce...
Najnowsze wątki
- 2025-03-14 Lublin => JavaScript / Node / Fullstack Developer <=
- 2025-03-14 Warszawa => Account Manager - Sprzedaż Usług Rekrutacyjnych <=
- 2025-03-14 Gliwice => Business Development Manager - Dział Sieci i Bezpieczeńst
- 2025-03-14 Gliwice => IT Expert (Network Systems area) <=
- 2025-03-14 Warszawa => Junior Rekruter <=
- 2025-03-14 Wrocław => Konsultant wdrożeniowy Comarch XL/Optima (Księgowość i
- 2025-03-14 China-Kraków => Senior PHP Symfony Developer <=
- 2025-03-14 Żerniki => Dyspozytor Międzynarodowy <=
- 2025-03-13 Błonie => IT System Administrator <=
- 2025-03-13 Częstochowa => Manager ds. produktu <=
- 2025-03-13 Środa Wielkopolska => SAP FI/CO Internal Consultant <=
- 2025-03-13 Chiny-Kraków => Koordynator Produkcji / Przedstawiciel ds. rozwoju pr
- 2025-03-13 Warszawa => Analityk biznesowo-systemowy <=
- 2025-03-13 Warszawa => Business Systems Analyst <=
- 2025-03-13 Żerniki => NodeJS Developer <=