-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bremse <bremse{usun.to}@wp.pl>
Newsgroups: pl.praca.dyskusje
Subject: Re: Menedzer w McDonald's
Date: Tue, 04 Apr 2006 01:06:28 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 98
Message-ID: <v...@4...com>
References: <e0rhk1$218$1@news.task.gda.pl> <e0rubg$pk2$1@news.onet.pl>
<e0s0ng$oac$1@news.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: apn-100-182.gprsbal.plusgsm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1144105668 17153 212.2.100.182 (3 Apr 2006 23:07:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Apr 2006 23:07:48 +0000 (UTC)
X-No-Archive: yes
X-Newsreader: Forte Free Agent 3.1/32.783
X-User: bremse1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.praca.dyskusje:178794
[ ukryj nagłówki ]On Mon, 3 Apr 2006 22:30:37 +0200, "Daniel ?wirko" wrote:
>Domin, dziekuje za szeroka odpowiedz.
>Mozesz mi jeszcze wytlumaczyc pewna kwestie?
>Slyszalem, ze istnieja 3 stopnie Menedzera w McDonald's
>Pierwszy to Swing Manager - glownie sprzatanie, mop i te inne sprawy
>Dalej sa dwa, ktore nie wiem na czym polegaja.
>Zapewne trzeci stopien to ten o ktorym Ty pisales.
>Obawiam sie, ze bede musial zaczac od stopnia pierszego :(
>Czy istatnieja faktycznie te stopnie i czy jezeli proponuja mi posade
>"Menedzera" to czy bede musial zaczac od tego pierwszego (pewnie tak,
>ironiczne pytanie)?
Oczywiście :-)
Sądzę, że na całym świecie nazywa się to tak samo
http://www.mcdonaldsindia.com/carres.htm
więc jest:
1. Stażysta (?) - uczy się (~2 tyg.), gówno zarabia
2. Zwykły pracownik - czarne wdzianko. Niby powinien umieć robić
wszystko, ale to już zależy od lokalnego burdelu, więc może się
zdarzyć że są ludzie, którzy umieją tylko stoliki ścierać, lub żarło
sprzedawać. Też gówno zarabia.
3. Training squad - szare wdzianko - taki pracownik, tylko że ma o
kilka procent więcej płacone (ale też badziewnie). Niby ma uczyć
ludzi, którzy zaczynają pracę w sekcie.
Menadżer (białe wdzianko)
4. Floor manager - robi to samo co zwykły pracownik, czyli padlinę
smaży i szczerzy ryja do ludzi, tyle że musi jeszcze wiedzieć ile
sekund frytki i inne specjały się samaży i jak stan magazynowy się
rozlicza (weź se czapkę i rękawiczki do chłodni). Niby też ma ludzi
szkolić.
5. Shift manager - kierownik zmiany - odpowiada za daną zmianę. Czyli
za to że ludzie nie przyszli do pracy, bo mają to w dupie, rozliczenie
kas, wysłanie pracowników na przerwy, sporządzenie stanu magazynów
itp. Jak jest zapierdziel, to też sprząta, żarcie robi, lub sprzedaje.
6. 1st/2nd assistant manager - robi to co poprzedni tyle że jeszcze
grafik sporządza, zamawia towar, odbiera zamówienia etc.
7. Restaurant manager - to już jest szycha - kierownik całego tego
burdelu. Nadzoruje wszystko, sporządza bilanse, opracowuje metody na
podniesienie standardu obsługi klienta (uśmiech se na ryju wymaluj i
naucz się rozpoznawać potencjalnych tajemniczych klientów),
zmniejszenie kosztów (mniej żarcia ładuj, przeterminowane też się
nada, no jak nie ma rekawiczek to nie ma) i oczywiście też klientów
obsługuje, lub ewentualnie padlinę smaży.
itd.
Generalnie z tego co się zorientowałem to od 20 lat nic się tam nie
zmieniło ;-)
http://www.mcshit.co.uk/600/page/1/0/
dalej te same przekręty z godzinami pracy młodocianych, zdesperowanymi
ciężarnymi kobietami pracującymi po 14-16 godzin (tylko że ja
widziałem taką w wieku 16 lat, ale ona sama poprosiła o możliwość
wielogodzinnej pracy, bo ją matka z domu wyrzuciła, a chłopak już
dawno się zmył), wielogodzinnym trzymaniem żarła w podgrzewaczach i
odsmażaniem go (wsadzasz kawałki kurczaka jeszcze raz na jakieś 15-20
sec. do oleju - wyglądają jak świeże), oszukiwaniem na porcjach (jak
prikaz z góry przyjdzie to ściskasz mocniej karton z frytkami i
dopiero nakładasz, zmniejszaniem ilości ogórków, sałaty etc. w
porcji), podawaniem żarcia, które upadło na podłogę (jak już wykujesz
na pamięć czasy podawania padliny to będziesz wiedział dlaczego),
stosowaniem przeterminowanych półproduktów, brakiem przerw
(niepłatnych), lub dawaniem ich po 7-8 godzinach pracy,
uskutecznianiem kradzieży, nieprzestrzeganiem standardów higieny (poza
podłogowymi atrakcjami i przeterminowanym jedzeniem były i inne - pan
kierownik zmiany, po (za przeproszeniem ;-)) wysraniu się nawet łap
nie mył, napoje mleczne i lody wlewane były do brudnych zbiorników,
brudnymi łapami (brak czasu na umycie rąk, czy założenie jednorazowych
rękawiczek), nawet kawa nie jest bezpieczna - powąchaj te mleko z
maszyny po kilkunastu godzinach podgrzewania) i bezpieczeństwa
(czyszczenie frytkownic z gorącym olejem (afair 180-265 stopni) bez
masek, rękawic, termoizolacyjnych fartuchów).
Jakby przełożeni zaczęli Cię mobbować lub żądać narażenia Twojego
zdrowia i życia (odizolowane przewody, źle ułożone kartony, brak
drabiny) lub klientów (jakieś oskrobanie spleśniałych bułek czy coś w
tym stylu), to wyślij ich na drzewo ("spierdalaj" skutkuje). Jeżeli
zbytnio zaczną uskuteczniać pranie mózgu, to rzuć im najnowszym
dowcipem ("podwyżka w McDonald's" ;-)), to się zamkną ;-)
Naprawdę polecam pracę tam, szczególnie jeśli chcesz kiedykolwiek
zaczepić się w jakiejś renomowanej korporacji, bo w McD robią takie
prostackie pranie mózgu i do tego tak nieumiejętnie, że każde
analogiczne działanie rozpoznasz potem na kilometr.
Jeśli chcesz pracować na swoim, to też polecam, ze względu na
przekręty robione przez pracowników i kadrę kierowniczą - będziesz
znał te techniki i nikt Cię nie wkręci.
Jeżeli chcesz nabrać odpowiedniego podejścia do pracy, to też polecam.
W przyszłości będziesz wiedział jak dbać o swoje interesy i
odpowiednio odnosić się do przełożonych (w większości to ludzie w
Twoim wieku, lub niewiele starsi (takiej harówy koleś po 50-tce nie
wytrzyma) i do tego ograniczeni (np. rasistowskie dowcipy) i
prymitywni (czasem półanalfabeci po ledwo co skończonych
podstawówkach), więc zaczniesz oceniać ludzi podług ich zachowania,
nie zależności służbowych).
--
pozdrawiam
Bremse
Następne wpisy z tego wątku
- 04.04.06 03:45 Domin
- 04.04.06 14:26 TaDeK
- 06.04.06 00:19 Paweł Pracki
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pedalskie ogłoszenia na rządowej s. WWW oferty.praca.gov.pl:443
- Nauka i Praca Programisty C++ w III Rzeczy (pospolitej)
- Ile powinien trwać tydzień pracy?
- Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
- is it live this group at news.icm.edu.pl
- praca 12/24
- 5 minut przerwy przy komputerze
- raczej już nigdy nie będę pracował w Polsce
- Stanowiska sztucznie tworzone
- Re: SOLUTIONS MANUAL: Optical Properties of Solids 2nd Ed by Mark Fox
- zapłata
- Re: Cwana cwaniurka czyli niemieccy oszuści.
- Re: Cwana cwaniurka czyli niemieccy oszuści.
- Jawność zarobków wszystkich
- rozmówki przy wódeczce...
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Błonie => Sales Specialist <=
- 2024-11-29 Warszawa => IT Expert (Network Systems area) <=
- 2024-11-29 Warszawa => Ekspert IT (obszar systemów sieciowych) <=
- 2024-11-29 Warszawa => Head of International Freight Forwarding Department <=
- 2024-11-29 Białystok => Inżynier Serwisu Sprzętu Medycznego <=
- 2024-11-29 Białystok => Application Security Engineer <=
- 2024-11-29 Białystok => Programista Full Stack (.Net Core) <=
- 2024-11-29 Gdańsk => Software .Net Developer <=
- 2024-11-29 Wrocław => Key Account Manager <=
- 2024-11-29 Gdańsk => Specjalista ds. Sprzedaży <=
- 2024-11-29 Chrzanów => Specjalista ds. public relations <=
- 2024-11-28 Katowice => Technical Artist <=
- 2024-11-28 Katowice => Technical Artist <=
- 2024-11-28 Bydgoszcz => QA Engineer <=
- 2024-11-28 Zielona Góra => Spedytor międzynarodowy <=