Ile zarabia kucharz, kelner i menedżer restauracji w 2020 roku?
2020-09-20 00:35
Ile zarabia kucharz? © WavebreakmediaMicro - Fotolia.com
Przeczytaj także: Key Account Manager - najlepsze stanowisko dla humanisty
Kucharze
Mediana ogólnopolska zarobków kucharzy wynosi 3 470 PLN brutto miesięcznie. 25% zarabia poniżej 2 780 PLN, a 25% powyżej 4 300 PLN. Kucharzy biorących udział w badaniu zapytaliśmy, czy są zadowoleni z wykonywanej pracy. Wyniki pokazały, że w grupie kucharzy odpowiadających „raczej tak” mediana wynagrodzeń wynosi 3 640 PLN. Mediana wynagrodzeń kucharzy zdecydowanie zadowolonych z pracy wynosi 3 980 PLN.
fot. mat. prasowe
Tabela 1. Wynagrodzenia kucharzy w wybranych miastach w 2020 roku
Kucharki zarabiają mniej od kucharzy. Według Ogólnopolskiego Badania Benefitów luka płacowa na tym stanowisku wynosi aż 21,6%.
fot. mat. prasowe
Wykres 1. Wynagrodzenia kucharek i kucharzy w 2020 roku
Wpływ na wynagrodzenia kucharzy ma staż pracy. Badanie pokazuje, że im bardziej doświadczony kucharz tym jego wynagrodzenie jest wyższe.
fot. mat. prasowe
Wykres 2. Wynagrodzenia kucharzy o różnym stażu pracy w 2020 roku
Kelner
Określenie średnich wynagrodzeń kelnerów nie jest łatwe ze względu na ich strukturę. Kelnerzy oprócz wynagrodzeń określonych w umowach otrzymują napiwki. Zwyczajowo przyjmuje się, że od każdego rachunku napiwek wynosi 10%. Jak podają różne źródła, w Warszawie zazwyczaj jest to ok. 200 PLN na dzień pracy, co podwaja płacę podstawową.
fot. mat. prasowe
Wykres 3. Wynagrodzenia kelnerów w wybranych miastach w 2020 roku
Badanie pokazuje, że najwyższe zarobki osiągają kelnerzy w wieku 36-40 lat.
fot. mat. prasowe
Wykres 4. Wynagrodzenia kelnerów w różnym wieku w 2020 roku
W przypadku tego stanowiska również wynagrodzenia kobiet są niższe. Luka płacowa jest jednak niższa i wynosi 7%.
fot. mat. prasowe
Tabela 2. Wynagrodzenia kelnerek i kelnerów w 2020 roku
Menedżer restauracji
Manager restauracji to osoba, której podstawowym zadaniem jest realizacja procesu zarządzania w lokalu gastronomicznym. Do zadań manager restauracji należy podejmowanie decyzji, planowanie (dostaw, zatrudnienia, działań marketingowych), organizowanie (pracy lokalu, logistyki, eventów), motywowanie i kontrolowanie pracowników, podnoszenie jakości oferowanych usług i produktów.
fot. mat. prasowe
Tabela 3. Wynagrodzenia menedżerów restauracji w wybranych miastach w 2020 roku
Menadżerowie płci męskiej zarabiają więcej od kobiet. W tym przypadku luka płacowa wynosi 10%.
fot. mat. prasowe
Wykres 5. Wynagrodzenia kobiet i mężczyzn na stanowisku menedżera restauracji w 2020 roku
Podobnie jak w przypadku kucharzy, starsi i bardziej doświadczeni menagerowie zarabiają więcej.
fot. mat. prasowe
Wykres 6. Wynagrodzenia menedżerów restauracji o różnym stażu pracy w 2020 roku
Karolina Jurczak
Sedlak & Sedlak
oprac. : wynagrodzenia.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)