-
1. Data: 2006-10-30 15:22:00
Temat: inwestycja
Od: "dabi" <d...@w...pl>
czy ktoś wie ile kosztuje wytworzenia jednaego cukierka???
ważne
-
2. Data: 2006-10-30 18:38:14
Temat: Re: inwestycja
Od: "Any User" <a...@m...com>
> czy ktoś wie ile kosztuje wytworzenia jednaego cukierka???
Są cukierki i cukierki. O jaki poziom jakości cukierka Ci chodzi?
Cukierek standardowy nie kosztuje więcej, niż 0,1 grosza. Cukierek
ekonomiczny może być 10-20 razy tańszy, w zależności od surowców i narzędzi
(gdzieś czytałem o masie do słodyczy mieszanej w wannie, ale mogą być
zarówno lepsze, jak i jeszcze gorsze). Na cukierkach lepszych się nie znam,
ale UE narzuciła normę HACCP, zatem może być dużo drożej.
-
3. Data: 2006-10-30 19:01:13
Temat: Re: inwestycja
Od: Irving Washington <m...@d...doPLer>
Any User napisał(a):
> Na cukierkach lepszych
> się nie znam, ale UE narzuciła normę HACCP, zatem może być dużo drożej.
Nie wiem, jak w słodyczach, podejrzewam, że tak samo jak w innych
branżach spożywczych (mleczarstwo, przetwórstwo mięsa) - ponoć po
wprowadzeniu HACCP produkcja jest prostsza (obostrzenia higieny etc. są
mniej restrykcyjne).
pozdrawiam
Maciek
-
4. Data: 2006-10-30 19:10:32
Temat: Re: inwestycja
Od: "Any User" <a...@m...com>
>> Na cukierkach lepszych się nie znam, ale UE narzuciła normę HACCP, zatem
>> może być dużo drożej.
> Nie wiem, jak w słodyczach, podejrzewam, że tak samo jak w innych branżach
> spożywczych (mleczarstwo, przetwórstwo mięsa) - ponoć po wprowadzeniu
> HACCP produkcja jest prostsza (obostrzenia higieny etc. są mniej
> restrykcyjne).
To zależy, w stosunku do czego. Różnica jest nie tyle w istniejących
normach, co w ich egzekwowaniu.
-
5. Data: 2006-10-30 20:21:56
Temat: Re: inwestycja
Od: Irving Washington <m...@d...doPLer>
Any User napisał(a):
>>> Na cukierkach lepszych się nie znam, ale UE narzuciła normę HACCP,
>>> zatem może być dużo drożej.
>> Nie wiem, jak w słodyczach, podejrzewam, że tak samo jak w innych
>> branżach spożywczych (mleczarstwo, przetwórstwo mięsa) - ponoć po
>> wprowadzeniu HACCP produkcja jest prostsza (obostrzenia higieny etc.
>> są mniej restrykcyjne).
>
> To zależy, w stosunku do czego. Różnica jest nie tyle w istniejących
> normach, co w ich egzekwowaniu.
Tyle, że wiele firm, jeszcze przed wprowadzeniem obowiązku wprowadzenia,
miało już wdrożony HAACP.
Nie wiem, jak jest naprawdę. Moi znajomi z branży przetwórstwa mięsa i
mleczarskiej twierdzą, że jest prościej. Zarówno w rygorach jak i ich
egzekwowaniu.
pozdrawiam
Maciek